Политичке иницијативе

Резолуција о полазним уставним основама

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЈЕ УОБЛИЧЕНА У ДРЖАВНУ ЗАЈЕДНИЦУ НА ОСНОВУ ДЕЈТОНСКО-ПАРИШКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА КОЈИМ СУ УРЕЂЕНИ ПРИЈЕ СВЕГА УНУТРАШЊИ ОДНОСИ И ТЕРИТОРИЈАЛНО-ПОЛИТИЧКА СТРУКТУРА.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИЧКА И ТЕРИТОРИЈАЛНА СТРУКТУРА, ЕВИДЕНТНО ЈЕ, НИЈЕ ОДРЕЂЕНА КАО УНИТАРНА И ЦЕНТРАЛИЗОВАНА ДРЖАВА НИТИ КАО ДРЖАВА НАЦИОНАЛНЕ И НАДНАЦИОНАЛНЕ ДОМИНАЦИЈЕ.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА СМАТРА ОБАВЕЗОМ СВИХ ПОТПИСНИКА ОПШТЕГ ОКВИРНОГ СПОРАЗУМА ЗА МИР ДА СЕ ДОСЉЕДНО ПОШТУЈУ И ПРОВОДЕ ЊЕГОВЕ ОДРЕДБЕ КАО МЕЂУНАРОДНОГ ПОЛИТИЧКОГ И ПРАВНОГ АКТА ГАРАНТОВАНОГ И ПОТПИСАНОГ И ОД ПРЕСУДНИХ МЕЂУНАРОДНИХ ФАКТОРА. ТАКОЂЕ, СМАТРАМО ПРЕСУДНИМ ЗА БиХ, ОБАВЕЗЕ УНУТРАШЊИХ ПОЛИТИЧКИХ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИХ ФАКТОРА ПРЕМА ОПШТЕМ ОКВИРНОМ СПОРАЗУМУ АЛИ И ПРЕМА БУДУЋНОСТИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ОД СВОГ ОСНИВАЊА БИО ЈЕ НЕПОКОЛЕБЉИВО ОПРЕДИЈЕЉЕН ЗА ДЕЈТОНСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ И ПРОВОЂЕЊЕ ОДРЕДБИ УСТАВНОГ АКТА КОЈИ ЈЕ НЕОДВОЈИВИ ДИО СПОРАЗУМА. ДОК ЈЕ СНСД ВОДИО ВЛАДУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ПЕРИОДУ ДО 2000. ГОДИНЕ, РЕПУБЛИКА СРПСКА УЧИНИЛА ЈЕ ПРЕСУДНЕ КОРАКЕ У ПРОВОЂЕЊУ СПОРАЗУМА ЗА МИР И ИЗГРАДЊИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ДРЖАВЕ.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА СМАТРА ДА БиХ ТРЕБА ДА ИДЕ ЈЕДНИМ ПУТЕМ СА ТРИ ПУТОКАЗА: ПУТЕМ МОДЕРНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ, ПУТЕМ ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ И ПУТЕМ АТЛАНТСКЕ ВОЈНЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ.

ТАЈ ПУТ ПРЕСУДАН ЈЕ ЗА БУДУЋНОСТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ АЛИ ЈЕ ЈЕДНАКО ПРЕСУДНО И ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ ДА СЕ УНУТРАШЊЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ БОСАНСКОХЕРЦЕГОВАЧКОГ ДРУШТВА, КОЈЕ СУ НЕОПХОДНЕ НА ТИМ ПУТЕВИМА ДЕМОКРАТИЈЕ, ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И НАТО АЛИЈАНСЕ, ТЕМЕЉЕ И ПОЧИВАЈУ НА ДЕЈТОНСКИМ УНУТРАШЊИМ ПОЛИТИЧКИМ И ТЕРИТОРИЈАЛНИМ ДОГОВОРИМА И ГАРАНЦИЈАМА.

ДЕЈТОНСКИ МОЗАИК И КОМПОЗИЦИЈА БиХ ПРОСПЕРИТЕТНА ЈЕ ОСНОВА ЗА ИЗГРАДЊУ ДЕМОКРАТСКОГ, ДЕЦЕНТРАЛИЗОВАНОГ И МОДЕРНОГ ДРУШТВА КОЈЕ У СЕБИ САДРЖИ И ЕЛЕМЕНТЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКЕ, КУЛТУРНЕ И ВЈЕРСКЕ ПОДИЈЕЉЕНОСТИ.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ОПРЕДИЈЕЉЕН ЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ТАКВОГ ДРУШТВА КОЈЕ ЋЕ, УВАЖАВАЈУЋИ ЕВРОПСКА ИСКУСТВА, РАЗВИЈАТИ УНУТРАШЊУ ТОЛЕРАНЦИЈУ КРОЗ ДЕЦЕНТРОЛИЗОВАНО УРЕЂЕЊЕ – ПРЕВАСХОДНО УОБЛИЧЕНО У ФЕДЕРАЦИЈУ. СНСД ЈЕ СВОЈЕ ПОГЛЕДЕ КОНКРЕТИЗОВАО И У ПРИНЦИПИМА ФЕДЕРАТИВНОСТИ МЕЂУ КОЈИМА СУ НАЈВАЖНИЈИ:

  • ДЕЦЕНТРАЛИЗОВАНО УРЕЂЕЊЕ ПОЧИВА НА ДЕЈТОНСКИМ ЕНТИТЕТСКИМ И КАНТОНАЛНИМ ТЕМЕЉИМА И НА ДОГОВОРУ ТРИ НАРОДА И ДВА ЕНТИТЕТА 
  • ПРИНЦИП ФУНКЦИОНАЛНОСТИ И ОПСТАНКА БиХ ЗАХТИЈЕВА ФЕДЕРАЛНЕ МУЛТИЕТНИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ СА ВЕЋИНСКОМ УЛОГОМ И ОБАВЕЗАМА ЈЕДНОГ НАРОДА
  • РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ У ДЕЈТОНСКИМ ОКВИРИМА ТРАЈНА ПОЛИТИЧКО-ТЕРИТОРИЈАЛНА КАТЕГОРИЈА

НА ЦИЈЕЛОМ ПОДРУЧЈУ БиХ И НА СВИМ НИВОИМА ВЛАСТИ И ИНСТИТУЦИЈА НИ ЈЕДАН ОД КОНСТИТУТИВНИХ НАРОДА НЕ МОЖЕ БИТИ МАЊИНА

ИНТЕРАКТИВНА КОНСОЦИЈАЦИЈА ЈЕ ПРОЦЕС КРОЗ КОЈИ ЈЕ БиХ ПРОЛАЗИЛА ВИЈЕКОВИМА АЛИ У ДРУШТВЕНОЈ И ПОЛИТИЧКОЈ НОМЕНКЛАТУРИ СЕ ТО ТАКО НИЈЕ ОЗНАЧАВАЛО. САВРЕМЕНА ЕВРОПСКА ПРАКСА ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ИНТЕРАКТИВНА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА ЈЕДИНИ НАЧИН ОПСТАНКА ПОДИЈЕЉЕНИХ ДРУШТАВА ЈЕР ЈЕДНАКО ОБАВЕЗУЈЕ И ДИЈЕЛИ ОДГОВОРНОСТ НА СВЕ УНУТРАШЊЕ ФАКТОРЕ И НАРОДЕ.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ВИДИ КАО ЕВРОПСКУ ГАРАНЦИЈУ ЗА ЊЕНА ТРИ КОНСТИТУТИВНА НАРОДА. У СВАКОМ ДРУГОМ СЛУЧАЈУ УНИТАРИЗАЦИЈЕ ИЛИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ ИЛИ ДОМИНАЦИЈЕ ЈЕДНЕ НАЦИЈЕ НАД ДРУГИМА, ОПСТАНАК И ЕВРОПСКИ ПУТ БиХ ЈЕ УПИТАН.

СНСД СМАТРА ДА ЈЕ ПРЕСУДНО ДА СРБИ, ХРВАТИ И БОШЊАЦИ, ДАКЛЕ ТРИ КОНСТИТУТИВНА, УСТАВНА НАРОДА, БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ТАКОЂЕ ВИДЕ КАО СВОЈУ ЕВРОПСКУ ГАРАНЦИЈУ И ДЕМОКРАТСКУ КУЋУ НА ПУТУ КА КОНТИНЕНТАЛНИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА.

СНСД СЕ СМАТРА ОБАВЕЗНИМ ДА УТИЧЕ НА ДЕМОКРАТСКИ И ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И БиХ НА НАЧИН ДА ОВО ПОДРУЧЈЕ НЕ БУДЕ ПОЛИГОН НОВИХ УНУТРАШЊИХ ИЛИ ГЕОПОЛИТИЧКИХ ПОТРЕСА.