Додик: Српска има став - остајемо војно неутрални

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједништво БиХ борави у посјети Словенији. Српски члан Предсједништва Милорад Додик нагласио је да у БиХ нема консензуса у вези са чланством у НАТО савез, те да Република Српска остаје при ставу о војној неутралности.

 

У разговору са предсједником Борутом Пахором најважнија тема била је мигрантска криза.

Додик је нагласио да Република Српска и БиХ не желе да буду колатерална штета и да тај проблем треба да рјешава Европска унија. Пахор је истакао да разумије такав став јер је јасно да мигранти до БиХ пређу земље Европске уније.

Проблем мигрантске кризе не може да падне на терет БиХ - закључак је састанка у Љубљани. Оно што очекујемо од Европске уније је да спријечи пролазак миграната до БиХ, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ми у Републици Српској нећемо да отворимо стационаре за мигранте. То питање треба рјешавати у Грчкој и Бугарској које су у ЕУ и преко којих нама долазе мигранти. Ми немамо ни услова нити желимо да се они задржавају у БиХ - констатовао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су и са предсједником словеначког парламента Дејаном Жиданом, а сутра ће одржати предавање на Универзитету у Љубљани.