Лавров честитао Додику и Цвијановићевој

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас телефонски са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, који му је у име предсједника Русије Владимира Путина и у своје лично име честитао побједу за члана Предсједиштва БиХ.

Лавров је Додика замолио да честитке пренесе и побједници избора за предсједника Републике Жељки Цвијановић, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Руски министар је пожелио што скорије формирање скупштинске већине и именовање Владе Републике Српске, те изразио очекивања да ће Предсједништво БиХ радити на легалан начин, да ће радити уз чврсто поштовање Дејтонског споразума, поштујући права ентитета и три народа у БиХ.

Додик је захвалио на честикама предсједника Русије и руског шефа дипломатије, истичући да ће се као српски члан Предсједништва залагати за слово Дејтона и поштовање Устава, онако како пише у тим документима, без намјере да проводи било какву политику духа Дејтона.

Лавров је рекао да ће Русија подржавати такву политику предсједника Додика и њега лично.

Руски министар иностраних послова замолио је предсједника Српске да пренесе саучешће породици погинулог радника Рафинерије у Броду, пожеливши повријеђеним радницима брз опоравак.

Лавров је рекао да је упознат да се води истрага о узроцима несреће и да очекује да ће се брзо сазнати како је дошло до ње.

Додик је информисао руског министра да је данас обишао повријеђене раднике, који су у болници и ван животне опасности, те да је у Броду разговарао са руководством Рафинерије нафте.

Министар иностраних послова Русије и овом приликом је захвалио на срдачном пријему који је уприличен за њега у Бањалуци.