Пољопривредницима до крајa мjeceцa 11 милиона КМ

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Влада Републике Српске закључила је данас да ће пољопривредницима до краја августа бити уплаћено 11 милиона КМ због огромне штете од суше, иако ће тачна процјена по појединачним културама бити позната у наредном периоду.

 

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић навела да ће тиме бити реализовано више од 50 одсто овогодишњег аграрног буџета, с обзиром на то да је до сада исплаћено 20 милиона КМ, као и све обавезе из 2016. године.

"То ће значити да ће све доспјеле обавезе до овог периода бити у потпуности извршене, што је атипична ситуација зато што се никада не постиже та динамика у аграру, цијенивши да највећи дио обавеза доспијева у посљедњем кварталу године", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је рекла је да ће, уз редовно измирење обавеза, највјероватније из Фонда солидарности, бити уплаћено и пет милиона КМ кроз посебан пакет мјера подршке јесењој сјетви, а једна од мјера може бити да се повећају количине регресираног горива са 80 на 100 литара.

Напомињући да је Влада Српске и овај пут, као и када су биле поплаве 2014. године, прва у региону реаговала са сетом мјера, Цвијановићева је додала да ће пољопривредницима бити исплаћено и пет милиона КМ из клириншког дуга за капитална улагања, прије свега, за системе за наводњавање.

Након сједнице Владе Републике Српске на којој је разматран извјештај о утицају суше на пољопривредну производњу, као и приједлог могућих мјера, Цвијановићева је навела да би пољопривредници могли добити и додатних 10 милиона КМ ако буде усвојен закон о акцизама.

Она је појаснила да би тиме за пољопривреду било обезбијеђено укупно 80 милиона КМ.

"Позивамо челнике на нивоу БиХ да изврше своје обавезе у погледу овог закона, не само зато што је то дио Реформске агенде него зато што ће то значити додатних 10 милиона КМ и за пољопривреду, али исто тако и додатних 10 милиона КМ за Фонд здравственог осигурања", поручила је Цвијановићева.

Један од закључака Владе Српске је и захтјев Савјету министара, посебно Министарству спољне трговине и економских односа, да хитно ријеши проблем са Хрватском у вези са правилником којим је ова земља повећала таксе за преглед воћа и поврћа са 12 на 270 евра или да буду уведене реципрочне мјере.

Влада Срспке закључила је и да се у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске припреми цјелокупан приједлог краткорочних и дугорочних мјера када је ријеч о пољопривреди, које би Влада разматрала на некој од наредних сједница.

Разматрана је и информација Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" о реализацији уговорених количина шумских дрвних сортимената у овој години и пројекцијама реализације до краја године, а премијер Српске је навела два закључка - да предузеће потпуно реализује уговорене количине шумских дрвних сортимената и обезбиједи уредно снабдијевање дрвопрерађивача у Српској за ову годину.

"Други закључак је да се у складу са ранијим договорима између двије ентитетске владе покрене иницијатива према Савјету министара и другим надлежним институцијама да би се забранио извоз трупаца и цијепаног огревног дрвета", навела је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао сједници, изразио је задовољство што је Влада и овај пут хитно реаговала и донијела сет мјера којима ће бити помогнуто пољопривреди с обзиром на огромну штету од суше.

Подсјетивши да су пољопривредници раније имали штету од мраза, а сада од суше и града, он је рекао да су мјере Владе донесене у правом тренутку.

"Разумио сам да је данас уплаћено 5,9 милиона КМ који треба да помогну пољопривредницима, а да ће за пар седмица бити измирено још 11 милиона КМ", навео је Додик и додао да је штета, која се још процјењује, око 50 одсто.

Он је рекао да ће бити подржана јесења сјетва кроз повећање количине регресираног горива, а на тај начин ће домаћи пољопривредници имати најнижу цијену нафте у региону.

Додик је рекао да пољопривредници са мјерама Владе могу да знају шта их чека у наредним мјесецима, иако је јасно да штета неће бити надокнађена у стоодстотном износу.

"Влада је тражила и од осигуравајућих друштава да се укључе јер и они имају одређене обавезе. Треба размотирити и мјере у вези са помоћи онима који плаћају концесије, односно да буде смањена", рекао је предсједник Српске.

Он је додао да треба помоћи и онима који су претрпјели штету, а плаћају кредите код пословних банака или Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.